CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday 20 April 2011

pai apple yang sangat sedappp...nyummy~

mase ngah bulan pratikum aritu kan.. are-que n my fren gi tdo uma mak angkat are-que kat bonggol eh.. banggol sena... kitrng tdo sbb esok hari kat sekolah ade gotong royong.. so, kami2 ni malas nk g berulang alik.. dah la ari sabtu.. waktu yang sedap lepak2 uma.. tp kami terpakse g sekolah demi untuk gotong rayong.. hahha.. xpe2 berKHIMAT DEMI ANAK BANGSA... tu dia.. semangat anak Malaysia uu.... hahaha... 

di short kan setori are-que ni... malam tu kak angkat ku yang paling comei di abad ini.. telah dengan berbesar haty mengajar kami membuat pai apple...(pssshh: walaupn sebenarnya dia pun 1st tyme nk wat pai ni) ngeee..... 
jom kite nengok bahan2 nye,,,



Bahan-bahan ( 10 orang ke atas )

  • 6 biji epal hijau, dikupas kulit, potong 12 setiap 1 biji epal
  • 200 g gula pasir
  • 50 g kismis
  • 20 g tepung jagung, bancuh dgn sedikit air
  • UNTUK DOH PIE :-
  • 500 g tepung halus (tepung gandum pun boleh......)
  • 200 g mentega
  • 2 biji telur Gred A, dikacau sedikit
  • 250 g gula halus

cara2 nak bikin ini pai..

Cara-cara

 Dalam periuk masak gula pasir hingga cair dan keperangan. Masukkan epal dan kismis. Gaul rata. Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga pekat. Sejukkan.

Cake_and_muffin_004 
Untuk doh pula, ayak tepung dan gaulkan dengan gula halus hingga rata. Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi seakan2 serbuk roti. Tuang telur yg telah dikacau tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga terhasil doh yg tidak melekat dimangkuk adunan. Jangan bimbang jika telur tidah habis digunakan. Bungkus dgn plastik dan sejukkan 30 minit.

Cake_and_muffin



  1.  Selepas 30 minit keluarkan doh dan biarkan sebentar. Kemudian canai doh diantara 2 plastik hingga menjadi kurang lebih 1/2 cm tebal. Doh mesti dicanai lebih besar dari mangkuk pie.
  2.  Perlahan-lahan tanggalkan plastik bahagian atas dan dgn cermat terbalikkan doh ke dalam mangkuk pie. Ratakan perlahan2 hingga menutupi kesemua bahagian dalam mangkuk itu. Potong lebihan doh. Tuangkan inti yang telah sejuk.

Cake_and_muffin_007


  1.  Tutup permukaan pie dgn lebihan doh, buat cara sama seperti cara no.4. Sapu dgn kuning telur dan larikkan dgn garfu secara bersilang utk menghasilkan corak. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit.
Cake_and_muffin_009




  1.  Sejukkan pie sebelum dipotong. Selok2nya gunakan tin khas untuk membuat pie atau quiche yg dasarnya boleh ditanggal keluar. Selamat mencuba...............
Cake_and_muffin_008



nengok2... sedap kan... meh pakat wat ramai2 pahtu anta kat are-que taw..
 hikhikhik..
 bia are-que jd tukang tester pai korang?? ok??? care ar...  hehehe...
selamat mencuba..
rugi kalu korang x cube..
sebarang pertanyaan leh la hubungi saye di no.. 019344 tekan2 xdapat.. 
whahahha..



(pss: abai kan no 1 1 1 kat page ni.. tulis tyme tgh ngntuk bangat... hahaa)



No comments:

Post a Comment

coment dari nazir2 sekolah